Δημοσθένης Μιτσής
(1848-1923)
Ο Δημοσθένης Μιτσής γεννήθηκε στη Λεμύθου το 1848. Ήταν το έβδομο παιδί του Χριστόδουλου και της Μαρίας Μιτσή. Το 1851, η οικογένεια αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Λάρνακα, κυρίως λόγω των εμπορικών επιχειρήσεων του πατέρα. Στη Λάρνακα ο Δημοσθένης Μιτσής θα φοιτήσει στο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο και στην Ελληνική Σχολή, όπου θα αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να ακολουθήσει ευρύτερες σπουδές στο Κολλέγιο Αντούρα στον Λίβανο. Το 1867 επιστρέφει στην Κύπρο και ασχολείται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας του, για να μεταβεί δύο χρόνια αργότερα στην Αίγυπτο με σκοπό την επαγγελματική δραστηριοποίηση και προώθηση των κυπριακών προϊόντων στη γειτονική χώρα.
Ο Δημοσθένης Μιτσής εκμεταλλευόμενος τις οικονομικές και αναπτυξιακές συνθήκες της Αιγύπτου, ιδρύει στην Αλεξάνδρεια εταιρεία που ασχολείται κυρίως με την εμπορία κυπριακών προϊόντων και κατεργασμένων δερμάτων και καταφέρνει με επιμονή και μεθοδικότητα να ευδοκιμήσει. Ο νεαρός Κύπριος έμπορος δε θα αργήσει να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας και στους ιδρυτές της ελληνικής Αδελφότητας των Κυπρίων στην Αίγυπτο, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο Δημοσθένης Μιτσής «ήτο ανήρ οξύνους και προοδευτικός, με διοικητικήν χείραν στιβαρήν».
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Κύπρου και του ελληνισμού της Αιγύπτου, αφού ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση και εισέφερε μεγάλα ποσά για την επιτέλεση έργων κοινής ωφελείας, καθώς επίσης και για την πρόοδο και ευημερία της παιδείας στο νησί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στην επανίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του οποίου υπήρξε χορηγός με ένα σημαντικό για την εποχή ποσό. Κορωνίδα της όλης προσπάθειας και επιθυμίας του για πρόοδο και αναβάθμιση της κυπριακής παιδείας, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, αποτέλεσε η απόφασή του για ίδρυση, στη γενέτειρά του Λεμύθου, της Εμπορικής Σχολής Μιτσή, την οποία προικοδότησε αρχικά με το ποσό των 16.000 λιρών.
Δικαίως θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος ευεργέτης της πρώτης περιόδου της Αγγλοκρατίας στο νησί. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση σε ένδειξη εκτίμησης για το σπουδαίο εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό του έργο, του απένειμε τον Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος.
Ο Δημοσθένης Μιτσής ήταν νυμφευμένος με την Ιταλίδα Ιτάλια Λαζαρί Φραντζέσκο, με την οποία όμως δεν απέκτησε παιδιά. Απεβίωσε στο Κάιρο τον Ιούλιο του 1923 και ενταφιάστηκε στο ελληνικό κοιμητήριο του Καΐρου. Σύμφωνα με τη διαθήκη του, τελευταία του επιθυμία ήταν να μεταφερθούν τα οστά του στην Κύπρο και να ταφούν στο προαύλιο της Σχολής που ίδρυσε στη γενέτειρά του Λεμύθου, γεγονός που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1935.
Αντωνία Μιχαήλ
Φιλόλογος