ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΙΤΣΗ ΛΕΜΥΘΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 25462602, 25462052
Τηλεομοιότυπο: 25462400
Μενού

Η Λεμύθου βρίσκεται σε μια από τις ψηλότερες περιοχές της Κύπρου, γι αυτό και το κλίμα της είναι δροσερό το καλοκαίρι και ήπιο το χειμώνα. Είναι χωριό της νότιας Μαραθάσας, κτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.

Έχει μέσο υψόμετρο 1100 μέτρα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ψηλότερα χωριά της Κύπρου. Απέχει 65 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού και 85 περίπου χιλιόμετρα από τη πόλη της Λευκωσίας.

Η Λεμύθου δέχεται μια πολύ ψηλή μέση ετήσια βροχόπτωση που κυμαίνεται γύρω στα 900 χιλιοστόμετρα. Παρά τη ψηλή βροχόπτωση, το τραχύ και απότομο ανάγλυφο της περιοχής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για γεωργική ανάπτυξη. Στην περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη του χωριού καλλιεργούνται κυρίως φρουτόδεντρα, (μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές και ροδακινιές), καρυδιές και λίγα λαχανικά, ενώ η αμπελοκαλλιέργεια κινδυνεύει να εξαφανισθεί.

Η Λεμίθου συνδέεται με ελικοειδείς δρόμους, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, με τον Πρόδρομο στα ανατολικά, με τον Παλαιόμυλο στα νοτιοανατολικά και με τα χωριά Τρεις Ελιές και Καμινάρια στα νοτιοδυτικά.

Η Λεμύθου γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αλλαγές. Το 1881 οι κάτοικοι της ανέρχονταν στους 75 για να αυξηθούν σταδιακά στους 751 το 1946. Ακολούθως η αστυφιλία κτύπησε το χωριό όπως και πολλά άλλα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μειωθούν στους 669 το 1960, στους 433 το 1973 και στους 252 το 1982. Στην τελευταία απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ήταν μόνο 107.

Κατά μια εκδοχή την ονομασία του το χωριό την πήρε από το φυτό Λεμίθι που φυτρώνει σε άγονους τόπους και του οποίου οι βλαστοί του χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή των σαμαριών και το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία ανδροπώγων (επιστημονική ονομασία Andropogon gryllus).
Κατά μια άλλη εκδοχή την ονομασία του το χωριό την πήρε από το όνομα του πρώτου οικιστή του που ονομαζόταν Λεμίθης, επειδή είχε γένια λεπτά και μακριά σαν κλωστές που έμοιαζαν με το ομώνυμο φυτό, που τότε αφθονούσε στην περιοχή.

 

Διαδρομή πρός το Χωριό :

 


View Larger Map

By using this site you accept the use of cookies for analysis, customized content and advertising.

Accept