ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΙΤΣΗ ΛΕΜΥΘΟΥ

 

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ  ΙΔΙΟΤΗΤΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  ΜΑΘΗΤΩΝ  ΣΤΗΝ  ΤΑΞΗ..
ΦΟΙΤΗΣΗ – ΑΠΟΥΣΙΕΣ
ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ – ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΟΡΩΝ – ΕΚΔΡΟΜΩΝ)
ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΙ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟΙ
ΧΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΓΗ

 

 


 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι Εσωτερικοί Κανονισμοί έχουν ως στόχο την εδραίωση της δημοκρατικής οργάνωσης της σχολικής ζωής, της υπευθυνότητας, της αυτοπειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού. Αποτελούν προέκταση των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, στους οποίους αναφέρεται επί λέξει: «Τηρουμένων των παρόντων κανονισμών, ο/η μαθητής/τρια εκτελεί τα μαθητικά του/της καθήκοντα όπως αυτά αναλυτικότερα προβλέπονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς του σχολείου».

Το περιεχόμενο των Εσωτερικών Κανονισμών καθορίζει με σαφήνεια τους κανόνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της σχολικής μονάδας.  Η συνειδητή τήρηση των κανονισμών αυτών διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του σχολείου, που είναι  βασικός παράγοντας για  τη σχολική επιτυχία.

Επισημαίνεται ότι κανένας Εσωτερικός Κανονισμός δεν αναιρεί την επίσημη Εκπαιδευτική Νομοθεσία και τους Κανονισμούς Λειτουργίας των  Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Η προσπάθεια είναι να γίνουν περισσότερο κατανοητές κάποιες πρόνοιες των κανονισμών αυτών. Ως εκ τούτου στο παρόν έγγραφο δεν αναπαράγονται όλοι οι κανονισμοί οι οποίοι όμως παραμένουν σε ισχύ.

Οι Εσωτερικοί Κανονισμοί επικυρώνονται σε κοινή συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου και του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου. Για σκοπούς απλοποίησης του κειμένου και όπου δεν απαιτείται διαφοροποίηση λόγω φύλου, με τον όρο «μαθητής» αναφερόμαστε στους μαθητές και μαθήτριες της Σχολής. Με τον όρο «καθηγητής» αναφερόμαστε στους καθηγητές και καθηγήτριες της Σχολής

Επιστροφή

ΜΑΘΗΤΙΚΗ  ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Ο/Η μαθητής/τρια έχει τη μαθητική ιδιότητα από την αρχή μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, συμπεριλαμβανομένων και των διακοπών. Η μαθητική ιδιότητα χαρακτηρίζει τον μαθητή τόσο μέσα στο σχολείο όσο και έξω από αυτό. Σχετική τροποποίηση του άρθρου 14 των Κανονισμών αναφέρει :

«Μαθητής/τρια που μέσα ή έξω από το σχολείο διαπράττει παράπτωμα κατά τη διάρκεια λειτουργίας τoυ σχολείου, υπόκειται σε κυρώσεις που προνοούν οι σχετικοί Κανονισμοί.  Στις ίδιες κυρώσεις υπόκεινται μαθητές/τριες και στην περίπτωση που το παράπτωμα διαπράχθηκε εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου, νοουμένου ότι το παράπτωμα αφορά περιουσιακά στοιχεία του σχολείου ή του προσωπικού αυτού.»

Επιστροφή

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Α. Η καθημερινή στολή αποτελείται από:

Το πακέτο ενδυμασίας που προσφέρει δωρεάν στους μαθητές το Διαχειριστικό Συμβούλιο της Εμπορικής Σχολής Μιτσή Λεμύθου δηλαδή:


1.      POLO Shirt Unisex Short Sleeve ή POLO Shirt Ladies Short Sleeve

2.      POLO Shirt Unisex Long Sleeve ή POLO Shirt Ladies Long Sleeve

 3.      Boy's trousers ή Girl's trousers

 

 4.      V-Neck sweater Navy ή Polar Fleece Navy
 

 5.      Jacket

 

Επιπρόσθετα οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να φορούν τζιν παντελόνι χρώματος μπλε/μαύρο/γκρίζο. Το τζιν παντελόνι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή στην καθημερινή στολή νοουμένου ότι είναι χωρίς επιγραφές και σκισίματα. Οι μαθήτριες μπορούν να φορούν  μπλε φούστα με πιέτες κανονικού μήκους (μέχρι το γόνατο). Στην περίπτωση που το Polo Shirt είναι λερωμένο οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να φορούν λευκό πουκάμισο ή φανέλα ή Polo μπλε/μαύρου/γκρίζου χρώματος με ή χωρίς γιακά, χωρίς λωρίδες άλλου χρώματος ή γράμματα ή σχέδια ή επιγραφές. Τα λογότυπα που απεικονίζουν τη μάρκα (φίρμα) του σακακιού επιτρέπονται αν είναι σε διακριτικό μέγεθος. Τους χειμερινούς μήνες οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να φορούν ΜΟΝΟ το V-Neck sweater Navy ή Polar Fleece Navy που τους έχει δοθεί από το Διαχειριστικό Συμβούλιο καθώς και το αντίστοιχο Jacket. Οι μαθητές μπορούν να φορούν σκούφο ή σάρπα, όμως έξω από την τάξη με τους ίδιους χρωματισμούς όπως πιο πάνω. Οι κάλτσες των μαθητών και μαθητριών θα πρέπει να είναι στα πλαίσια της κοσμιότητας. Τα παπούτσια μπορούν να είναι σκέτα δερμάτινα μαύρου χρώματος ή αθλητικά μπλε/μαύρου/γκρίζου/άσπρου χρώματος χωρίς εξεζητημένα φανταχτερά χρώματα στις λωρίδες και τα κορδόνια. Τα σήματα ομάδων απαγορεύονται αυστηρά. Η φόρμα δεν αποτελεί μέρος της μαθητικής στολής και δεν είναι στην ευχέρεια του σχολείου να την επιτρέπει.
Β.  Η επίσημη στολή αποτελείται από

Η επίσημη στολή θα χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Γ.  Η στολή Γυμναστικής αποτελείται από

Αν οι μαθητές έχουν την πρώτη περίοδο γυμναστική ΜΠΟΡΟΥΝ να έρχονται με τη φόρμα όχι όμως με κοντό παντελονάκι. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ την δεύτερη περίοδο θα πρέπει να προσέρχονται στην τάξη τους με την καθημερινή τους ενδυμασία.
Δ.  Εμφάνιση

Ως μη ευπρεπής θεωρείται η προκλητική εμφάνιση και αυτή που παραβιάζει τους επικρατούντες κανόνες της αισθητικής και ηθικής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το σχολείο θεωρεί ως μη ευπρεπή και προκλητική εμφάνιση τα πιο κάτω:

 

Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΟΥΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ.

Επιστροφή

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  ΜΑΘΗΤΩΝ  ΣΤΗΝ  ΤΑΞΗ

Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στην τάξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Οι μαθητές  δεν δικαιούνται ΚΑΜΙΑκαθυστέρηση προσέλευσης (εκτός αν έχουν ειδική άδεια από τον εφημερεύοντα Β.Δ.). Σύμφωνα με τους κανονισμούς η καθυστέρηση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.  Το  σχολείο εφαρμόζει την ακόλουθη πολιτική:
Μαθητής/τρια που καθυστερεί να προσέλθει στην τάξη σημειώνεται στο απουσιολόγιο με τα λεπτά καθυστέρησης. Ο οικείος Β.Δ. αναλαμβάνει να διερευνήσει και να επιβάλει πειθαρχικά μέτρα στις περιπτώσεις που ο μαθητής καθυστερεί συχνά να εισέρχεται στην τάξη.

Επιστροφή

ΦΟΙΤΗΣΗ – ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Εφαρμόζονται πιστά οι διατάξεις των κανονισμών λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης:
Α. Παραπέμπονται σε εξέταση τον Σεπτέμβριο στα εξεταζόμενα μαθήματα και σε όσα μαθήματα αποφασίζει ο Καθηγητικός Σύλλογος οι μαθητές που:
(α)  σημείωσαν αριθμό αδικαιολόγητων απουσιών από 42 – 50.
(β)  σημείωσαν σύνολο απουσιών 152 – 160,  από τις οποίες τουλάχιστον οι 110 είναι δικαιολογημένες.
(γ)   στο Β΄ τετράμηνο  σημείωσαν αριθμό αδικαιολόγητων απουσιών από 21 – 25.
(δ)  στο Β΄ τετράμηνο σημείωσαν αριθμό απουσιών 76 - 80, από τις οποίες τουλάχιστον οι 55 είναι δικαιολογημένες.
(ε)   σημείωσαν περισσότερες από 23 απουσίες στο Δ.Δ.Κ εκτός αν, πριν την έναρξη των εξετάσεων του Ιουνίου,  διεκπεραιώσουν κατά ικανοποιητικό τρόπο εργασίες που τους  αναθέτει το σχολείο, μέσω του υπευθύνου της δράσης Δ.Δ.Κ. με καθορισμένες μελέτες, κοινωνική προσφορά ή άλλες παρόμοιες εργασίες.
Β. Παραπέμπονται σε εξέταση τον  Σεπτέμβριο , στο μάθημα  ή στα μαθήματα, μαθητές  που σημείωσαν αριθμό απουσιών περισσότερων του επταπλάσιου του αριθμού των περιόδων διδασκαλίας του μαθήματος που προβλέπει εβδομαδιαίως το πρόγραμμα.
Γ.  Παραμένουν στάσιμοι οι μαθητές που σημείωσαν:
(α)  αριθμό αδικαιολόγητων απουσιών μεγαλύτερο τού 50
(β)  σύνολο  απουσιών μεγαλύτερο του 160
(γ)  στο Β΄ τετράμηνο  αριθμό αδικαιολόγητων απουσιών μεγαλύτερο τού 25
(δ)  στο Β΄ τετράμηνο  σύνολο  απουσιών μεγαλύτερο τού 79

Σχηματική αναπαράσταση απουσιών
 


Δ.  Δικαιολόγηση απουσίας:
Μαθητής που απουσίασε έστω και μια περίοδο διδασκαλίας οφείλει με την επάνοδό του στο σχολείο και το αργότερο σε 5 ημέρες να δικαιολογήσει τις απουσίες του με βεβαίωση του κηδεμόνα ή πιστοποιητικό θεράποντος ιατρού. Οι γονείς/κηδεμόνες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πέραν των 2 συνεχόμενων ημερών απουσίας. Οι γονείς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν περισσότερες από 12 ημέρες απουσίας  και ούτε να χρησιμοποιήσουν πέραν των 12 βεβαιώσεων (δηλαδή κάθε απουσία που σημειώθηκε σε συγκεκριμένη μέρα είτε είναι μιας περιόδου είτε είναι εφτά περιόδων σημειώνεται σε ξεχωριστό δικαιολογητικό)


Η σποραδική ή επιλεκτική αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο ή από την τάξη αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Ε. Κάλυψη ύλης λόγω απουσίας
Μαθητής που απουσιάζει από το σχολείο για οποιονδήποτε λόγο οφείλει να καλύψει τα κενά στα μαθήματα που έχασε και να κάνει την εργασία που ανέθεσαν οι καθηγητές στο τμήμα κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Μαθητής που απουσιάζει για χρονικό διάστημα περισσότερο από δύο ημέρες οφείλει, κατά την τρίτη ημέρα της απουσίας του, να ειδοποιήσει οπωσδήποτε  το σχολείο του.

Ζ.  Δ.Δ.Κ (Δράση, Δημιουργικότητα, Κοινωνική Προσφορά)
Στα πλαίσια του προγράμματος Δ.Δ.Κ, όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου,  όπως εκδρομές, όμιλοι, εκδηλώσεις του σχολείου, συναντήσεις των Υπεύθυνων Καθηγητών Τμημάτων με τα  τμήματά τους, εκκλησιασμοί και άλλα.

Αδικαιολόγητη απουσία από δραστηριότητα ΔΔΚ αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Η. Απαλλαγή από μάθημα.  
Μαθητής που απαλλάσσεται από μάθημα οφείλει να παραδώσει μελέτη, υπό μορφή project, που να αντιστοιχεί στο σύνολο των διδακτικών περιόδων του μαθήματος. Η παράδοση της μελέτης γίνεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συγκεκριμένου μαθήματος παραμένει ή και εργάζεται σε χώρο που του υποδεικνύει ο Διευθυντής του σχολείου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σημειώνεται αδικαιολόγητη απουσία στο μάθημα και εξετάζεται ως διάπραξη παραπτώματος, στα πλαίσια πάντα της ισχύουσας   νομοθεσίας.

Επιστροφή

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η έξοδος  μαθητή από το σχολείο σε ώρες λειτουργίας του, χωρίς άδεια εξόδου, αποτελεί σοβαρό παράπτωμα που τιμωρείται αυστηρά. Άδειες εξόδου παραχωρούνται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και απαιτείται η παρουσία  του γονέα/κηδεμόνα του μαθητή. Ο μαθητής επανερχόμενος στο σχολείο, παρουσιάζει στον Υπεύθυνο του Τμήματός του την άδεια εξόδου, υπογραμμένη από τους γονείς, τον κηδεμόνα ή το γιατρό.

Επιστροφή

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι μαθητές πρέπει:

 

Η παράβαση των πιο πάνω κανονισμών αποτελεί παράπτωμα και τιμωρείται αυστηρά.

Επιστροφή


ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ – ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Επιστροφή

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Επιστροφή

ΑΙΘΟΥΣΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ)

Είναι ένας χώρος που το σχολείο προσφέρει στους μαθητές για περνούν δημιουργικά τις κενές τους. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δύο υπολογιστές, βιβλία ή να ζητήσουν παιχνίδια από τον εφημερεύοντα Β.Δ. Δεν μπορούν να κάνουν φασαρία και να ενοχλούν. Στην αίθουσα μπορούν να παρευρίσκονται μόνο με την επίβλεψη του καθηγητή που κάνει αναπλήρωση ή τις οδηγίες του εφημερεύοντα  Β.Δ.
           

(α)   Όλα τα άχρηστα να τοποθετούνται στους καλάθους απορριμμάτων
(β) Οποιαδήποτε απώλεια, φθορά ή καταστροφή παιγνιδιού, αντικειμένου, βιβλίου ή επίπλου της αίθουσας θα αποζημιώνεται.
(γ)  Στον  χώρο της αίθουσας επικρατεί πολιτισμένη ατμόσφαιρα,  χωρίς δυνατό θόρυβο και
φωνές.
(δ)  Η μεταφορά φαγητού ή ποτών στην αίθουσα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά.

Επιστροφή

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σκοπός του σχολείου είναι να προσφέρει πέρα από τη γνώση και κοινωνικές δεξιότητες στους μαθητές καθώς και να τους εμπεδώσει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας. Η μαθητική Αυτοδιοίκηση συντελεί στη δημιουργία ελεύθερων, υπεύθυνων και δημοκρατικών ανθρώπων που ανήκουν ενεργά σε ένα σύνολο. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση, στην ανάπτυξη αυτοπειθαρχίας, αλληλοσεβασμού, πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης και υποστηρίζει τον ελεύθερο γόνιμο διάλογο και την εποικοδομητική κριτική. Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση του σχολείου, τον Καθηγητικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Γονέων με υποβολή εισηγήσεων για προώθηση και επίλυση θεμάτων που αφορούν τους μαθητές και το σχολείο.

 Α. Συμβούλιο Τμήματος (Σ.Τ)
Τα Συμβούλια των Τμημάτων:

 Γ. Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο (Κ.Μ.Σ)

Επιστροφή

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΟΡΩΝ – ΕΚΔΡΟΜΩΝ)

Το σχολείο δε συμμετέχει με κανένα τρόπο σε δραστηριότητες που οργανώνουν οι μαθητές εκτός του σχολικού χώρου, όπως εκδρομές, διανυχτερεύσεις σε ξενοδοχεία, χορούς κ.α. Ως εκ τούτου δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους συμμετέχουν. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π./109/77/12.22.1999 και Υ.Π.Π./10-9/77/3/28.2.1997) τέτοιες εκδηλώσεις δεν επιτρέπονται και είναι αντίθετες με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Η χρήση του ονόματος του σχολείου προκειμένου να εξασφαλισθεί η σχετική άδεια από τους γονείς αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Επιστροφή

 ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Απαγορεύεται αυστηρά η παρουσία η ενεργοποίηση και χρήση κινητού  ή άλλης  συσκευής  μέσα στην τάξη.  Τα κινητά τηλέφωνα παραδίδονται απενεργοποιημένα  στην έδρα πριν την έναρξη του μαθήματος. Παράλειψη παράδοσης του κινητού αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Το σχολείο δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη για απώλεια μη σχολικού εξοπλισμού.

 

Επιστροφή

ΟΙ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟΙ

Με τον όρο "εξωσχολικοί" εννοούνται ειδικά όσοι – κυρίως νεαροί ή πρώην μαθητές του σχολείου - χωρίς να έχουν συγκεκριμένη και ουσιαστική εργασία, εισέρχονται στο σχολείο, χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης και παραβιάζουν ουσιαστικά τον σχολικό χώρο.

Όσοι μαθητές υποβοηθούν με τη στάση τους την παραβίαση του σχολικού χώρου, είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι και διαπράττουν σοβαρό παράπτωμα.

Οι εξωσχολικοί που έχουν λόγο να εισέλθουν στο σχολείο απευθύνονται στη Διεύθυνση για χορήγηση άδειας.

Επιστροφή

ΧΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

 

Απαγορεύεται αυστηρά η παράνομη οδήγηση δικύκλων ή άλλων οχημάτων χωρίς άδεια οδηγού, άδεια κυκλοφορίας,  ασφάλεια και κράνος. Όλα τα οχήματα θα πρέπει να είναι δηλωμένα στη Γραμματεία και να σταθμεύουν στον χώρο που έχει υποδείξει το σχολείο. Οι παραβάτες θα καταγγέλλονται στην Αστυνομία.

Αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα η διακίνηση μέσα στον σχολικό χώρο με μηχανοκίνητο ή άλλο όχημα και η ανεξέλεγκτη στάθμευσή τους. Η ασφάλεια των οχημάτων είναι αποκλειστική ευθύνη του οδηγού. Η μετάβαση μαθητών σε εκδρομή με ιδιωτικό όχημα απαγορεύεται αυστηρά έστω και αν οι οδηγοί μαθητές έχουν άδεια οδήγησης και ασφάλεια.

Επιστροφή

 ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε παράβαση των  κανονισμών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται ανάλογα. Πειθαρχικά παραπτώματα αποτελούν περιληπτικά τα πιο κάτω και για κάθε ένα επιβάλλεται ανάλογη ποινή

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :   Για τα πειθαρχικά παραπτώματα ενημερώνονται με επιστολή οι γονείς ή ο κηδεμόνας.

Μαθητής που αποβάλλεται παραμένει στο σχολείο μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ή απασχολείται δημιουργικά (π.χ. Σχολικός κήπος, πινακίδες, καθαριότητα κ.λ.π.) σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης.
Οι κανονισμοί στοχεύουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωση του χαρακτήρα του μαθητή, ώστε η ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο να γίνεται ομαλά.

Επιστροφή

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΓΗ

Τα παιδαγωγικά μέτρα αποβλέπουν στη βελτίωση του/της  μαθητή/τριας και την ενίσχυση της  προσωπικής υπευθυνότητας και της αυτοπειθαρχίας του, καθώς επίσης και στη διασφάλιση δημοκρατικής ζωής, που αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της σχολικής μονάδας μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Α/Α

Παράπτωμα

1η φορά

Επανάληψη

 

1

Καθυστέρηση στην τάξη

3 καθυστερήσεις =4 περίοδοι αποβολή

 

2

Αδικαιολόγητη μεμονωμένη απουσία (όταν διαπιστώνεται στον έλεγχο απουσιών)

1 μέρα αποβολή

2 μέρες αποβολή

 

3

Απουσία από το μάθημα ή σχολική εκδήλωση χωρίς άδεια (όταν διαπιστώνεται από τον καθηγητή μέσα στην τάξη ή σε σχολική εκδήλωση)

1 μέρα αποβολή

2 μέρες αποβολή

 

4

Αποχώρηση από την τάξη, το σχολείο ή σχολική εκδήλωση χωρίς άδεια (όταν ο μαθητής εγκαταλείπει τη θέση του για οποιοδήποτε λόγο)

1 μέρα αποβολή

2 μέρες αποβολή

 

5

Έξοδος από τον σχολικό χώρο χωρίς άδεια

1 μέρα αποβολή

2 μέρες αποβολή

 

6

Ψευδείς δηλώσεις – παραποίηση και/ή καταστροφή σχολικών εγγράφων

1μέρα αποβολή

2 μέρες αποβολή

 

7

Μη ευπρεπής εμφάνιση   

Παρατήρηση

1-2 μέρες αποβολή

 

Νοείται ότι στην περίπτωση που ο μαθητής δεν φέρει την ενδεδειγμένη ενδυμασία καλείται ο κηδεμόνας του να τον προμηθεύσει με την κατάλληλη.
Στην περίπτωση που μαθητής φορεί σκουλαρίκια τα αφαιρεί και τα φυλάει. Το ίδιο ισχύει και για τις μαθήτριες που φορούν μη ενδεδειγμένα κοσμήματα. 

 

Α/Α

Παράπτωμα

1η φορά

Επανάληψη

 

8

Παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής του μαθήματος ή άλλων σχολικών εκδηλώσεων

Παρατήρηση ή 1 μέρα αποβολή ανάλογα με την περίπτωση

2 μέρες αποβολή

 

9

Χρήση κινητών τηλεφώνων ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής

Βλέπε αναλυτικά πιο κάτω. Σε όλες τις περιπτώσεις που ακολουθούν γίνεται κατάσχεση του κινητού. Το κινητό παραδίδεται στον κηδεμόνα του μαθητή. 

 

Παράλειψη τοποθέτησης κινητού τηλεφώνου στη θέση που υποδεικνύει ο διδάσκων

Κατάσχεση

2η φορά: 3 περίοδοι αποβολή με αναστολή
Επανάληψη: 1 μέρα αποβολή κάθε φορά

 

Ενεργοποίηση κινητού τηλεφώνου εκτός ώρας διαλείμματος

Κατάσχεση και 1 μέρα αποβολή με αναστολή

2η φορά: 1 μέρα αποβολή
Επανάληψη: Μέχρι 2 μέρες αποβολή

 

Χρήση κινητού τηλεφώνου εκτός ώρας διαλείμματος

Κατάσχεση και 1 μέρα αποβολή με αναστολή

2η φορά: 1 μέρα αποβολή
3η φορά: 2 μέρες αποβολή
Επανάληψη: Μέχρι 3 μέρες αποβολή

 

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων με χρήση κινητού τηλεφώνου

Πειθαρχικό Συμβούλιο – Καθηγητικός Σύλλογος – Αποβολή από το σχολείο

 

10

Κυκλοφορία με μηχανοκίνητο όχημα στον σχολικό χώρο εν ώρα λειτουργίας των μαθημάτων (πλην της προσέλευσης ή αποχώρησης από το σχολείο αν έχει άδεια)

1 μέρα αποβολή

2 μέρες αποβολή

 

11

Χρήση ιδιωτικού μεταφορικού μέσου σε εκδρομή ή άλλη εκδήλωση του σχολείου σε εργάσιμο χρόνο (είτε ο μαθητής έχει ή δεν έχει άδεια οδηγού)

Πειθαρχικό Συμβούλιο

 

12

Αδικαιολόγητη συναναστροφή με εξωσχολικούς κατά τη διάρκεια του σχολείου χωρίς άδεια

Παρατήρηση

2 μέρες αποβολή

 

13

Κάπνισμα – οινοπνευματώδη – χαρτοπαίγνιο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου 

1 μέρα αποβολή

2 μέρες αποβολή κάθε επόμενη φορά

 

14

Κλοπή ή απόπειρα κλοπής εντός του σχολικού χώρου

Διευθυντής – Πειθαρχικό Συμβούλιο
(4-6 μέρες αποβολή)

 

15

Αναγραφή υβριστικών/προσβλητικών συνθημάτων εντός του σχολικού χώρου

2 μέρες αποβολή (αποζημίωση)

 

16α

Λέρωμα των θρανίων ή της τάξης

Καθαρισμός όλων των θρανίων/τάξης

Ισχύει η πρώτη στήλη και επιπρόσθετα 2 μέρες αποβολή

 

16β

Άλλη κακόβουλη ζημιά κατά της περιουσίας του σχολείου

2 μέρες αποβολή, Διευθυντής, Πειθαρχικό Συμβούλιο  (αποζημίωση)

 

Α/Α

Παράπτωμα

1η φορά

 

17

Διάρρηξη ή απόπειρα διάρρηξης

2 μέρες αποβολή – Πειθαρχικό Συμβούλιο

 

18

Εμπρησμός ή απόπειρα εμπρησμού

Διευθυντής – Πειθαρχικό Συμβούλιο
(4-6 μέρες αποβολή)

 

19

Κατοχή, μεταφορά ή χρήση επικίνδυνων αντικειμένων στον σχολικό χώρο (π.χ. κροτίδες)

Διευθυντής – Πειθαρχικό Συμβούλιο
(4-6 μέρες αποβολή)

 

20

Υβριστική συμπεριφορά και/ή λεκτική βία

Αποβολή ΒΔ – Δ/ντης – Πειθαρχικό
(2-6 μέρες αποβολή)

 

21

Σεξουαλική κακοποίηση

Διευθυντής – Πειθαρχικό Συμβούλιο
(4-6 μέρες αποβολή)

 

22

Εκφοβιστική και απειλητική συμπεριφορά

Διευθυντής – Πειθαρχικό Συμβούλιο
(4-6 μέρες αποβολή)

 

23

Σωματική βία με ή χωρίς αντικείμενο

Πειθαρχικό Συμβούλιο – Καθηγητικός Σύλλογος (4-8 μέρες αποβολή)– Αποβολή από το σχολείο

 

24

Σωματική βία σεξουαλικής φύσεως

Πειθαρχικό Συμβούλιο – Καθηγητικός Σύλλογος (4-8 μέρες αποβολή)– Αποβολή από το σχολείο

 

25

Ναρκωτικά

Πειθαρχικό Συμβούλιο – Καθηγητικός Σύλλογος (4-8 μέρες αποβολή)– Αποβολή από το σχολείο
Υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας

 

 

Η διαγωγή των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται στο τέλος κάθε τετραμήνου με απόφαση του Καθηγητικού Συλλόγου, ως Κοσμιοτάτη, Κοσμία, Καλή, Επίμεμπτη, Κακή, χωρίς να δίνεται αριθμητική βαθμολογία. Σε περίπτωση που η διαγωγή χαρακτηρίζεται ως Κοσμία, Καλή, Επίμεμπτη ή Κακή, οι λόγοι τεκμηριώνονται και αναγράφονται σε σχετικό πρακτικό του Καθηγητικού Συλλόγου.

 

Η τήρηση αυτών των κανονισμών από όλους μας διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του σχολείου, που είναι σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά και συντελεί στο να γίνει η δημοκρατία βίωμα και τρόπος ζωής.

 

 

Οι εσωτερικοί κανονισμοί εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν από την ολομέλεια του Καθηγητικού Συλλόγου και την ολομέλεια του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου σε κοινή συνεδρίαση. Λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις του Συνδέσμου Γονέων. Ισχύουν μέχρι την επόμενη έκδοση / αναθεώρηση σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι παρόντες  Εσωτερικοί Κανονισμοί υπογράφονται σήμερα ………………….

Εκ μέρους του Καθηγητικού Συλλόγου                                             Εκ μέρους του Κ.Μ.Σ.     
Η Γραμματέας                                                                                      Ο Πρόεδρος                           

 

Ο Διευθυντής                                                                                     

Επιστροφή