Εκδήλωση για τη Μέρα των Γραμμάτων 2013 - 2014

 

Βράβευση

Στις 30 Ιανουαρίου τιμούμε τη μνήμη και το έργο των Τριών Ιεραρχών και γιορτάζουμε τα Γράμματα με... αποχή από τα Γράμματα, με σχολική αργία. Εμείς εδώ, σε τούτη τη μικρή και μακρινή Σχολή, θεωρήσαμε καθήκον μας όχι μόνο να μιλήσουμε για όσα μας κληροδότησαν οι τρεις μέγιστοι φωστήρες, αλλά μια τέτοια μέρα να προσκαλέσουμε μεγάλους δασκάλους, που υπηρέτησαν και υπηρετούν την παιδεία του τόπου μας από όποια θέση κι αν έχουν βρεθεί, για να τους πούμε ταπεινά ένα μεγάλο ευχαριστώ. Κοινό σημείο συνάντησης στην πνευματική πορεία των προσκεκλημένων μας, η Εμπορική Σχολή Μιτσή.

   Η Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου αποφάσισε να τιμήσει την ημέρα των Γραμμάτων τους καθηγητές της Σχολής Αντώνη και Νίκη Λίγγη, Γεώργιο Δράκο - μετά θάνατο, Στέλιο Παπαντωνίου και τον απόφοιτο Θεοχάρη Αριστοδήμου, καταξιωμένους παιδαγωγούς οι οποίοι διακρίθηκαν στα γράμματα και πρόσεφεραν στην παιδεία του τόπου.  


  Ο κύριος Χάρης Αριστοδήμου στο τόσο πλούσιο βιογραφικό του έχει να υπερηφανεύεται ότι είναι απόφοιτος της Σχολής μας. Μια ζωή εκπαιδευτικός: δάσκαλος, διευθυντής σχολείου, προϊστάμενος της κυπριακής εκπαιδευτικής αποστολής στο Λονδίνο, καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, θέση από την οποία αφυπηρέτησε. Στο βιβλίο του «Τα δάχτυλα της χαράς και άλλα διηγήματα» αποτυπώνει εμπειρίες και μελέτες σε μορφή διηγημάτων. Με πολύ παραστατικό και συγκινητικό τρόπο αφηγείται τα όσα βίωσε κατά τη δοκιμασία των εισαγωγικών εξετάσεων που έπρεπε να περάσει για να γίνει δεκτός στην Εμπορική Σχολή Μιτσή, αλλά και την τεράστια χαρά και ικανοποίηση, όταν έμαθε τα αποτελέσματα.

  Ο κύριος Αντώνης Λίγγης, στα χρόνια που εργάστηκε στη Σχολή μας ως καθηγητής της Λογιστικής και των Εμπορικών, έθεσε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, γιατί με τη σκληρή του δουλειά και την παρόρμησή του στους μαθητές του, κατόρθωνε να φέρνει την Εμπορική Σχολή Μιτσή πρώτη στις εξετάσεις Λογιστικής. Οι μαθητές του διαπρέπουν στις επαγγελματικές τους σχέσεις, ανέρχονται τις κλίμακες της ιεραρχίας και γίνονται διευθυντές είτε στις τράπεζες είτε στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Η σύζυγός του, η κυρία Νίκη Λίγγη, δίδαξε εδώ δακτυλογραφία, στενογραφία και αλληλογραφία. Κι οι δυο μαζί πρόσφεραν απλόχερα αγάπη στα παιδιά και τα οδήγησαν στην πρόοδο και την επιτυχία.

   Ο κύριος Στέλιος Παπαντωνίου δίδαξε ως φιλόλογος σε πολλά σχολεία της Κύπρου, ανάμεσά τους και η δική μας Σχολή, και ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων για τη διδασκαλία της γλώσσας μας στο Γυμνάσιο και Ανθολογιών της Κυπριακής Λογοτεχνίας και του Δοκιμίου. Με παρουσία παραγωγική και αδιάλειπτη στα πνευματικά πράγματα της Κύπρου, δημοσιεύει ποιήματά του και εργασίες του σε θέματα φιλοσοφίας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του με την αρθρογραφία του στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος είναι κατατεθειμένο στο διαδίχτυο, στο προσωπικό του ιστολόγιο.

   Μαζί μας νοερά και ο αείμνηστος Γεώργιος Δράκος, ο λαμπρός φιλόλογος, ο άριστος γνώστης της αρχαίας, της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας και γραμματείας, ο φλογερός μελετητής της Ιστορίας. Ο καθηγητής με τη μοναδικού μεγέθους μνήμη, την εξυπνάδα, το γέλιο, τις γνώσεις και τις συζητήσεις επί παντός επιστητού. Όπου υπηρέτησε, άφησε χαρακιές ανθρωπιάς, ανοχής, εργατικότητας, προσήλωσης στο έργο, οραματισμών για το καλύτερο. Ευχαριστούμε τους οικείους του που μας δίνουν την ευκαιρία να εκφράσουμε την εκτίμηση και τη συγκίνησή μας.

Σκεπτικό Βράβευσης

 

 Φωτογραφικό Υλικό από την εκδήλωση

Συνεντεύξεις Εκπαιδευτικών

Slide Show

Αποσπάσματα Ομιλίας Σ. Παπαντωνίου

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2014 ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΙΤΣΗ - Ποιήμα από Θ. Αριστοδήμου